Tradiţiile de Rusalii, respectate la Vâlcele

Sătenii din satul Vâlcele, comuna Feleacu, păstrează cu sfinţenie tradiţiile de Rusalii. În ziua în care creştinii serbează naşterea Bisericii, prin coborârea Spiritului Sfânt, trimis apostolilor de către Mântuitorul Isus Cristos, sunt oficiate ceremonii străvechi.

În Vâlcele, oamenii s-au strâns la liturghie, apoi au mers în procesiune, cu preotul în frunte, la marginea satului. Acolo, preotul a binecuvântat ogoarele, pe care le-a stropit cu apă sfinţită. Acest ritual are rolul de proteja holdele de dăunători şi de fenomenele naturale care pot afecta recoltele. Apoi, preotul a binecuvântat spicele în pârg strânse de săteni. Acest ritual are rolul de aminti faptul că Sfânta Cuminecătură, adică Trupul şi Sângele Domnului, apare prin transubstanţierea pâinii din grâu şi a vinului din struguri.

 

Şi denumirea de Rusalii are legătură cu vechiul ritm al naturii. Numele vine din sărbătoarea romană Rosalia, în care erau celebraţi trandafirii. Rosalia era o sărbătoare care marca încheierea primăverii şi începutul verii. Vechea sărbătoare romană a fost transfigurată în sens creştin, pentru că trandafirii au devenit la urmaşii romanilor, adică la români, simbolul Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu.

 

În Cluj-Napoca, de Rusalii, a avut loc o procesiune condusă de mitropolitul ortodox al locului, IPS Andrei Andreicuţ. Rusaliile sunt serbate în acest an împreună cu ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici.

Related posts

Leave a Comment